Probabil ca in ultima vreme ai auzit des vorbindu-se despre persoanele asertive si despre succesul acestora. Intr-adevar, oamenii cu o astfel de personalitate au parte de relatii mai bune, fie la locul de munca, fie in viata personala, isi apara drepturile si sunt buni comunicatori. Aceste calitati sunt necesare pentru orice cariera, inclusiv pentru cea de model.
Daca iti doresti sa devii mai buna la ceea ce faci, atunci este cazul sa descoperi cum sa devii o persoana asertiva, care da dovada de stapanire de sine si ii atrage pe cei din jurul sau in mod natural, datorita increderii in propriile forte.
Cuprins
A fi asertiv inseamna a avea capacitatea de a-ti exprima nevoile si sentimentele in mod clar si ferm, fara a-i lipsi de respect sau a-i submina pe ceilalti. Asertivitatea este un comportament sanatos, care iti va permite sa comunici intr-o maniera productiva. Oamenii asertivi se exprima ferm, direct si pozitiv. Ei tin sa-si comunice gandurile ori de cate ori este necesar pentru a-si apara drepturile si pozitia.
Prin urmare, ei se descurca bine in viata pentru ca isi cunosc nevoile si prioritatile si au capacitatea de a le comunica civilizat. Asertivitatea poate fi o trasatura naturala, dar pentru multi, se dobandeste prin exercitiu. Majoritatea oamenilor sunt fie pasivi (ar fi de acord cu orice ar spune altii), fie agresivi (isi vor expune cu forta opiniile asupra celorlalti). O persoana asertiva are urmatoarele calitati principale:
Incredere in sine
A fi increzator in ceea ce faci si in alegerile tale este una dintre principalele caracteristici ale unui om asertiv. Acestia sunt constienti de propriile limite, de ce le place si de antipatiile lor. Ei se apara pe ei insisi si pe altii ori de cate ori este cazul si nu se sfiesc sa spuna ceea ce trebuie spus.
Autonomie emotionala
Oamenii asertivi sunt capabili sa tolereze respingerea si pot accepta cu usurinta lucrurile asa cum sunt. De obicei, nu actioneaza impotriva propriei constiinte. Personalitatile lor sunt concepute in asa fel incat sa nu faca nimic doar pentru a face pe plac altora si nu cauta validarea celorlalti in fiecare aspect al vietii lor.
Tuturor le place aprecierea pentru lucrurile bune pe care le fac, insa daca astepti numai validare externa, vei deveni dependenta de aceasta. In mod similar, oamenilor asertivi le place sa fie apreciati, dar nu au o problema daca nu primesc apreciere.
Capacitatea de a asculta activ
Oamenii asertivi au aceasta caracteristica excelenta de a fi cu adevarat buni ascultatori. Ii lasa pe altii sa isi expuna pozitia si incearca sa reflecte si sa inteleaga perspectiva lor. Prin urmare, detin suficiente informatii pentru a putea construi o buna comunicare cu interlocutorul lor. In cariera de model de videochat aceasta calitate este esentiala, pentru ca te va ajuta sa iti intelegi foarte bine interlocutorii si ceea ce le place.
Autocontrol
Despre oamenii asertivi nu se poate spune ca nu simt furie sau durere. Ei simt toate aceste sentimente, dar, de-a lungul anilor, s-au confruntat cu ele si au invatat ca exista modalitati mai sanatoase de a-si elibera emotiile si sunt in control perfect asupra lor.
Aceste persoane stiu ca, daca isi pierd controlul, sentimentele negative puternice pot duce la expresiile toxice ale emotiilor. Prin urmare, nu te nasti cu autocontrol si nici nu dobandesti un secret extraordinar care sa te ajute in acest sens. Pur si simplu, vei stapani aceasta trasatura in timp. Astfel, ajungi sa nu proiectezi asupra altora propriile nesigurante, ci le gestionezi intr-un mod sanatos.
Empatie
Persoanele asertive nu sunt lipsite de emotie, ci dimpotriva, ii ajuta si pe altii sa ramana calmi si sa detina control asupra propriilor stari. De aceea, nu pun “paie pe foc”, nu manipuleaza oamenii si nici nu le subliniaza slabiciunile. Nu le place sa dea vina pe altii si nu ii fac pe ceilalti sa se simta inferiori. De aceea, trebuie sa inveti sa validezi sentimentele altora. Oamenii asertivi tind sa empatizeze cu ceilalti chiar si atunci cand nu sunt familiarizati cu o anumita situatie. Ei incearca sa ajute si sa inteleaga oamenii in orice mod pot, iar o astfel de calitate este de ajutor pentru orice model care lucreaza intr-o agentie de videochat.
Aptitudini de comunicare
In orice domeniu de activitate, o multime de probleme au loc doar din cauza comunicarii defectuoase. In mod similar, o serie de probleme pot fi rezolvate printr-o buna comunicare.
Atunci cand instrumentele de comunicare necesare nu sunt folosite cum trebuie, impartasirea opiniilor si a sentimentelor poate crea blocaje intre oameni. Oamenii asertivi sunt constienti ca pentru a dezvolta relatii bune cu cei din jur, este necesara o comunicare eficienta.
De aceea, au abilitati in acest sens. Un prim pas necesar este acela de a intelege perspectiva celeilalte persoane si de a incerca sa privesti lucrurile din punctul ei de vedere, pentru a-i putea oferi ceea ce are nevoie. A avea aptitudini de comunicare iti intareste relatiile cu ceilalti si te ajuta si in viata profesionala.
Cunoasterea de sine si reflectia joaca un rol vital in dezvoltarea acestor abilitati. Iti permite sa te exprimi intr-un mod eficient si care il atrage pe cel cu care interactionezi. In plus, persoanele asertive sunt dispuse mereu sa imbunatateasca modul in care comunica, deoarece inteleg valoarea acestui act.
Acceptare si apreciere de sine
Persoanele asertive au incredere in sine, iar aceasta nu este un produs al mandriei si superioritatii. Se inteleg pe ele insele si se simt increzatoare in propriile forte. De asemenea, se autoevalueaza si isi observa comportamentele si sunt dispuse sa investeasca in ele pentru a le imbunatati. Sunt constiente de punctele lor forte si isi accepta punctele slabe.
In plus, oamenii asertivi sunt umili si inteleg ca nimeni nu este perfect. Ei lucreaza in fiecare zi pentru a se face mai buni. In acelasi timp, isi cunosc valoarea si nu tolereaza lipsa de respect. Si stiu cu adevarat ca increderea este cheia succesului. Daca iti doresti sa fii un model atragator, incepe prin a lucra la aprecierea fata de propria persoana.
Asertiv inseamna sa fii sigur de sine si increzator in propriile opinii, in timp ce agresiv inseamna sa-ti supraestimezi opiniile si sa fii dur cu ceilalti prin cearta cu ei. Astfel, diferenta dintre asertiv si agresiv se explica de la sine prin definitiile de mai sus.
Cand cineva este asertiv, ii respecta si pe altii, in timp ce o persoana agresiva dovedeste lipsa de respect fata de cei din jur. In plus, asertiv inseamna a fi suficient de increzator pentru a-si comunica opiniile altora, in timp ce agresiv inseamna a fi dur si nepoliticos cu opiniile celorlalti.
Mai mult decat atat, oamenii asertivi au o atitudine increzatoare si sigura pe ei insisi, pe cand cei agresivi au o atitudine trufasa fata de ei insisi; prin urmare, ii ignora sau ii subestimeaza pe altii fara a-i respecta.
Efectul acestor comportamente duce la o alta diferenta importanta intre asertivitate si agresivitate. In timp, atitudinea asertiva va produce efecte benefice asupra relatiilor tale, pe cand cea agresiva le va deteriora.
Primul pas spre a deveni mai asertiv este sa evaluezi modul in care iti exprimi gandurile si sentimentele. Trebuie sa te intrebi daca folosesti un stil de comunicare pasiv sau agresiv.
Daca ai un stil pasiv, poti permite nevoilor altora sa vina inaintea nevoilor tale. S-ar putea sa ai intentii bune, dar acest stil de comunicare poate duce la resentimente daunatoare in timp.
Un stil agresiv, pe de alta parte, calca in picioare drepturile altora. Acest lucru este foarte diferit de a fi asertiv. In cazul comunicarii asertive, nu exista agresiune, nici intimidare, ci doar expunerea clara a dorintelor sau nevoilor. In momentul in care intelegi unde te incadrezi pe spectrul dintre comunicarea pasiva si cea agresiva, vei putea sa aduci imbunatatirile necesare.
Un alt lucru pe care il poti face este sa iti planifici raspunsurile din timp. Descoperi ca raspunzi automat lucrurilor fara sa te gandesti la ele? Daca ai tendinta de a face acest lucru, atunci este recomandat sa ai cateva expresii la indemana atunci cand te confrunti cu o situatie tensionata sau aparte.
Nu lasa vinovatia sa stea in cale. Daca te simti vinovata atunci cand incerci sa te afirmi, retine ca a spune “nu” unei cereri nu inseamna ca respingi persoana respectiva.
Comunica in mod pozitiv cu tine insati. Este greu sa exersezi sa fii asertiv atunci cand esti in mijlocul unei discutii. De aceea, este benefic sa adopti o stare pozitiva. Ar putea suna banal, dar daca esti pe cale sa ai o conversatie in care stii ca va trebui sa pui piciorul in prag, incurajeaza-te cu ganduri pozitive.
Fa-ti timp sa respiri. Daca inima ta incepe sa bata cu viteza doar la gandul de a pune o limita, ia-ti un moment pentru a respira adanc, mai ales daca simti ca agresivitatea incepe sa preia controlul. Respiratia va calma creierul si corpul si va ajuta la stabilizare, ceea ce face mai usor sa ramai fidela dorintelor tale.
Adopta o pozitie asertiva, deoarece comunicarea nu este doar verbala. Inainte de a intra intr-o situatie stresanta sau intr-o conversatie care iti da emotii, este indicata adoptarea unei pozitii corporale asertive care sa te faca sa te simti mai increzatoare si mai puternica. Cum arata asta? Stai drept, dand umerii pe spate si mentine un contact vizual regulat.
Asertivitatea este esentiala in domeniile care presupun interactiune umana in mod frecvent, dar si pentru a avea o viata personala echilibrata.
Daca te angajezi ca model, poate fi o provocare sa ai mereu o abordare controlata, insa dupa ce exersezi atitudinea asertiva, vei descoperi ca este din ce in ce mai usor sa interactionezi cu membri cu diverse personalitati.
De asemenea, vei deveni un model cu care barbatilor le place sa interactioneze, deoarece iti insufla un aer increzator, sexy si iti va imbunatati inclusiv postura si infatisarea. O astfel de femeie, care isi cunoaste adevarata valoare, poate da nastere celor mai frumoase si mai vii fantezii.
In acelasi timp, cu cat devii mai asertiva, cu atat vei deveni mai constienta de atuurile si calitatile tale si le vei putea pune mai bine in lumina. Fie ca este vorba de trasaturile fizice, de imaginatia ta, de puterea de a comunica in mod convingator si de a-l atrage pe interlocutor intr-un joc al seductiei, asertivitatea te ajuta sa excelezi in ariile in care ai talent.
Rezultatul inevitabil este acela de a obtine mai multa satisfactie si implinire de la job, pe langa rasplata financiara. Acest lucru te va face sa fii motivata zi de zi si sa ai parte de cariera si veniturile pe care le-ai visat dintotdeauna.
Asertivitatea vine cu avantaje si in viata personala. O astfel de atitudine te ajuta sa pui limite sanatoase si sa elimini persoanele toxice din anturajul tau. De obicei, acestea au puterea de a-ti consuma resursele de energie. Prin urmare, exerseaza tot mai des o abordare asertiva si pastreaza in jurul tau doar oamenii care au un efect benefic asupra ta.
Ca urmare, te vei simti mult mai bine in pielea ta si iti vei putea directiona atentia si energia catre persoanele care merita. Vei avea parte de relatii sanatoase, care sa te ajute sa evoluezi.
Aplica metodele descrise mai sus si urmareste efectele atitudinii asertive asupra carierei si a vietii tale personale. Ele nu vor intarzia sa apara!
Postat pe data: 2022-03-10 13:05:57 PM