Modelele independente din sectorul de videochat din România sunt obligate să intre în legalitate și să-și declare veniturile, după implementarea directivei DAC7, anunță într-un comunicat Gloria Agency, o companie din domeniu.
„Potrivit unor declarații ale reprezentanților ANAF, din vara anului 2023, 5.000 de firme aveau la acea vreme ca obiect de activitate videochat-ul, iar 400.000 de persoane activează în această industrie.
Conform însă estimărilor jucătorilor din industrie, la nivel național, în România, în prezent circa 500.000 de persoane activează ca modele, iar pe lângă acestea încă 5.000 persoane sunt din zona de asistență și tehnic. Majoritatea modelelor lucrează însă direct pe platforme de vânzare de content ca OnlyFans și LoyalFans”, mai arată Gloria Agency.
Spre comparație, în IT – sector care produce 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României – lucrează 270.000 de persoane.
„Potrivit studiourilor mari, doar 10% dintre modelele din țară activează pe platformele digitale prin intermediul studiourilor. În statisticile industriei nu sunt însă cuprinse și persoanele care lucrează prin studiourile mici, de cartier, multe dintre ele fiind neautorizate”, spune Liviu Berbece, directorul executiv al Gloria Agency.
Alinierea la legislația europeană și implementarea prevederilor directivei a început în România la 31 ianuarie 2024, dată de la care operatorii de platforme digitale au obligația de a raporta informații despre vânzătorii activi din acestea către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Această obligație revine și în cazul site-urilor ce oferă servicii de videochat, astfel că Fiscul va fi informat despre activitatea economică a tuturor persoanelor fizice sau juridice care sunt prestatori de servicii pe astfel de platforme.
Transmiterea informațiilor către autoritățile fiscale se va face anual, până la data de 31 ianuarie a anului următor celui în care persoana a fost identificată în platformă. Primul termen de raportare pentru România a fost 31 ianuarie 2024 și include informațiile aferente anului 2023.
În caz în care nu există raportări din partea operatorilor de platforme digitale sau acestea sunt neconforme, amenzile sunt între 20.000 lei si 100.000 lei, la care se pot adăuga și alte restricții cu impact direct asupra activității comerciale desfășurate online.
Există însă riscuri și pentru cei care practică această activitate.
„Primim zeci de apeluri pe săptămână de la modele ce activează independent (freelanceri) pe platformele de videochat, care ne întreabă cum să își declare taxele și să intre în legalitate, mai ales că a devenit activă DAC7 și, în plus, de la 1 iulie 2024 se vor impozita cu 70% veniturile nedeclarate ale persoanele fizice identificate de ANAF”, punctează Liviu Berbece.
România are unele dintre cele mai rapide conexiuni de internet din lume, iar afacerile din domeniul videochatului au consemnat un boom încă dinainte de pandemie.
Mai nou, acestea au intrat sub lupa opiniei publice după arestarea fraților Andrew și Tristan Tate, care dețineau un studio de videochat. Cei doi cetățeni britanici sunt acuzați de trafic de persoane și agresiuni sexuale pe teritoriul României.
Sursa: Libertatea.ro
Postat pe data: 2024-03-25 10:17:41 PM